ARKTIS

Klimatförändringen värre än väntat

Temperaturen höjs dramatiskt i Arktis och havsnivån på jorden stiger med en dryg meter - dubbelt så mycket som tidigare antagits. Den prognosen framförs i en ny forskningsrapport som offentliggörs den här veckan.

Rapporten, som presenteras vid en konferens i Köpenhamn, är en kunskapssammanfattning av de senaste rönen om klimatet i Arktis.

Den har sammanställts av uppemot 200 forskare från hela världen och kommer att fungera som ett av många underlag när FN:s klimatpanel (IPCC) presenterar sin nästa rapport över klimatet 2014.

Stora förändringar
Forskarna konstaterar att klimatförändringarna i Arktis är betydligt mer omfattande och sker långt snabbare än vad man hittills trott.

-De förändringar vi ser är dramatiska, säger Margareta Johansson vid institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet.

De nya modellerna antyder att temperaturerna i Arktis till år 2100 kommer att stiga med ytterligare 3 till 7 grader, utöver den höjning på 2 grader som redan ägt rum.

En så kraftig höjning kommer att leda till massiv isavsmältning och betydligt snabbare snösmältning under våren. Tundrornas permafrost kommer att tina bort över enorma områden.

Havsnivån höjs
Allra mest oroväckande är kanske att avsmältningen av inlandsisen på Grönland tros bli så omfattande att den globala havsnivån höjs med 0,9-1,6 meter till 2100, vilket är dubbelt så mycket som IPCC förutspådde i sin senaste rapport.

Prognosen bygger på uppgifter om havsnivåerna bakåt i tiden och hur dessa förhållit sig till de rådande temperaturerna på jorden.

De nya rönen motsäger andra rapporter de senaste åren som har förutspått att avsmältningen på Grönland kommer att bli tämligen måttlig. Detta är dock föga troligt, enligt Margareta Johansson.

-Det är sant att Grönlandsisen växer i mitten, men samtidigt smälter den väldigt snabbt vid kanterna, säger hon.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: