Olof T Johansson från Tåssåsens sameby ser nya chanser i härjedalsmålet. Foto: Anneli Lanner, SR Jämtland.
Härjedalen

Renägare ser nya chanser i härjedalsmålet

Domen i nordmalingsmålet öppnar nya möjligheter för samebyarna också i Härjedalen. Det menar Olof T Johansson, renägare i Tåssåsens sameby, som tycker att en resning i Högsta Domstolen är en av möjligheterna.

 – Det gäller bara att hitta rätt tillfälle och rätt ekonomi i det, för det är ju inte billigt att dra igång en sådan här process igen.

Det säger Olof T Johansson med syfte på en resning i härjedalsmålet.

 – Då måste vi vara säkra på att vi har så mycket på fötterna att vi får ett annat domslut.

I härjedalsdomen utgick Hovrätten för nedre Norrland från fastighetsägarens rätt att fritt förfoga över sin egendom och inte behöva tåla inskränkningar i den.

Därför tycker Olof T Johansson att det var tur att Högsta domstolen 2004 beslutade att inte ta upp Härjedalsmålet, på grund av risken att prejudikatet gått åt fel håll.

 – Men nu har vi ett Högsta domstolsutslag som går år andra hållet i Nordmaling och då är det inte helt otänkbart att man kanske skulle kunna få en omprövning av målet, eller få resning i målet.

Lars Wilhelm Svonni företrädde Handölsdalen i Hovrätten i härjedalsmålet. Det Högsta domstolen nu fastslagit i Nordmaling menar han hade förändrat förutsättningarna också i Härjedalen om det funnits tidigare.

Men innan samebyarna i Härjedalen eventuellt begär resning i Högsta domstolen tycker han att det är viktigt att invänta utslaget i rätanmålet i Hovrätten för Nedre Norrland, där markägare stämt Tåssåsens sameby.

 – Efter det får samebyarna i Härjedalen fundera på om man kan få till en resning och använda sig av de här skickliga juristerna som i nordmalingmålet, som de har haft. För där tror jag det kan finnas läge för framtiden.

Olof Johansson i Tåssåsen menar att samebyarna hela tiden tyckt att Tingsrätt och Hovrätt i härjedalsmålet utgick ifrån fel förutsättningar. Kravet var att renskötsel skulle ha bedrivits på varje fastighet kontinuerligt i 90 år. Något som inte kunde bevisas med skriftliga dokument.

 – Vi blev inte dömd på rätt grund, vi har ju hela tiden hävdat bestämt att vi har bedrivit renskötsel så lång tid att det genererat sedvana och urminneshävd.

Men hur ser ni nu då på att begära resning?

 – Det har ju hela tiden funnits i bakhuvudet att möjligheterna att i framtiden få en omprövning måste finnas.

Men har möjligheterna ökat nu med den här domen förra veckan?

 – Det tycker jag absolut, det har de väl med bedömningen i varje instans i nordmaling så har det väl ökat våra chanser, ända från tingsrättsdomen och i synnerhet nu när det kommit ett Högsta domstolsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".