Sametingsbygget

Bara en plats kvar att bygga nya sametinget på?

Nu ser det ut som det bara finns ett alternativ för placering av Sametingsparlamentet i Kiruna, enligt sametingets styrelsordförande Ingrid Inga. Det är på Luossavaara vid före detta Truckverkstaden.

– Så vitt jag kan se finns det bara en plats som är möjligt att bygga på och det är på Luossavaara vid före detta Truckverkstaden, säger Ingrid Inga, sametingets styrelseordförande och fortsätter.

– Där skulle byggnaden kunna stå i 60 år, för det finns ingen brytvärd malm under.

Nästa vecka kommer Sametinget, Statens fastighetsverk, Kiruna kommun, LKAB och vägverket ha ett möte för att planera för det nya sametingsbygget.

– Det som måste tas fram nu är att kommunen tar fram en detaljplan över området. Först när den är klar kan vi ta ställning till placeringen, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".