Håkan Jonsson, Helena Dådring & Sara Larsson. Foto: Sameradion.
Sametinget

Håkan Jonsson: "Vår demokratiska rätt att inte närvara"

Oppositionen i styrelsen anser att det är deras demokratiska rätt att inte närvara vid vissa beslut.

– Majoriteten skapar kaos i sametingets kansli och organisation, och vi kan inte vara med i den processen, säger Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

Styrelseledamöterna Anders Kråik och Per-Mikael Utsi beskyller alltså Håkan Jonsson, Sara Larsson och Helena Dådring för att sätta styrelsearbetet ur funktion, bland annat genom vägra delta på möten.

Håkan Jonsson i Jakt- och fiskesamerna kontrar med att de har rätt att agera som de gör.

– Jag anser att vi har vår demokratiska rätt att inte närvara vid beslut, och framför allt i frågor som vi anser att de överhuvudtaget inte ska ta upp. Så vi anser att vi tar tillvara på den rätt vi faktiskt har i ett politiskt arbete, säger han.

Oppositionen har inte velat delta i styrelsebeslut där de inte har fått se några underlag för besluten.

– Vi kan inte gå in och ta beslut som saknar förankring. Vad som händer i dag är att majoriteten skapar kaos i sametingets kansli och i sametingets organisation, och vi kan inte vara med i den processen, säger Håkan Jonsson.

Sara Larsson i Min Geaidnu säger också:

– Det är bara vid ett möte där vi inte har velat delta och det berodde på att vi inte hade fått några handlingar och information om vad mötet skulle handla om.

Hon hävdar vidare att vid övriga tillfällen, där möten ställts in eller avbrutits, så har det varit styrelseordförande Ingrid Ingas beslut. Sara Larsson säger att de tre ledamöterna har velat genomföra mötena, men med kravet att vissa punkter undantas.

– Vi lamslår endast behandlingen av enskilda ärenden. Och det är en sista utväg för oss. Vi har försökt få till bättre arbetssätt, där vi förväntar oss underlag. När styrelseordföranden inte har lyssnat på oss så har vi funnit det mer ansvarsfullt att låta vissa ärenden vänta till efter plenum, säger Sara Larsson som menar att de inte har brutit mot sametingslagen.

Oppositionen kräver för övrigt att en ny styrelse ska bildas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".