Sara Larsson, Min Geaidnus ordförand, vill att ny styrelse väljs. Foto: Tora Lindberg.

Vill ha ny styrelse med nya visioner

Min Geaidnu vill nu att en ny styrelse väljs under plenum i Vålådalen, 24-26 maj. Om inte styrelsens ledning avgår frivilligt planerar oppositionen att föreslå plenum att återkalla dess uppdrag

– Vi har förstått att det finns en majoritet i sametinget idag som är missnöjda med ledningens sätt att arbeta. Avgår inte styrelsens ledning frivilligt så kommer vi att begära att plenum prövar frågan om att återkalla deras uppdrag. Syftet med det är att försöka få en tydligare politisk ledning samt att ge plenum möjlighet att välja en styrelse med ett udda antal ledamöter, säger Min Geaidnus ordförande Sara Larsson ioch ledamot av sametingets styrelse i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande beskriver oppositionen situationen på följande vis:
”Den nuvarande styrelsen i Sametinget har nått vägs ände. Vi har förlorat två relativt nyanställda chefer, förtroendet för Sametinget bland allmänheten är låg och den politiska debatten handlar om formalia och detaljer istället för om politik. Dessutom ställer styrelsens ordförande in alla mötena så att inga beslut kan fattas. Det är en oroande utvecklig. Det är dags att lyfta debatten och förbättra arbetet i Sametinget nu. Det anser företrädare för partiet Min Geaidnu.  Partiet kommer därför att verka för att Sametingets plenum i Vålådalen om några veckor utser en ny styrelse."

Krisen i sametingets styrelse anses bland annat bero på att det är jämt antal ledamöter i styrelsen. Majoriteten har tre ledamöter och oppositionen har tre ledamöter.

Läs hela pressmeddelandet:

Läs andra artiklar om krisen i sametinget:

Kaoset i Sametinget

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".