Anders Ruuth Foto:Maria Unga

Påverkar vindkraften renarnas beteende?

Bieggamillut ja bohccot
1:48 min

Just nu pågår två projekt i Norrbotten kring renar och vindkraft. Områdena som det forskas omkring är Malå och Markbygden utanför Piteå.

Anna Skarin vid Sveriges Lantbruksuniveristet är projektansvarig och säger

- Det huvudsakliga syftet är att se om och i så fall hur renarna påverkas av stora vindkraftsutbyggnader.

För att ta reda på mer om renens beteende så utförs forskningen i flera steg. Genom att studera renens spillning och hur den rör sig via GPS, före, under och efter utbyggnation av vindkraft hoppas forskarna få se ett mönster.

I Målå skogssameby har projektet pågått i två år, och i Markbygden som berör Östra Kikkejaure och Vilhelmina Norra samby så har renarna burit GPS halsband sedan vintern 2010.

- De preliminära resultat som jag har från Malås sommarbetesområde är att det bland annat ser ut som att i det här området som är försommarland, kalvningland, så verkar renarna vistas mer där det är kalhyggen och öppna ytor, och att de vistas mindre i områden nära de större vägarna och kraftledningarna. Det är väl de preliminära resultat som har kommit fram hittils. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas, om det nu kommer in mer infrastruktur i området om det blir ännu mindre använt eller om det inte är någon skillnad, säger Anna Skarin.

Anders Ruuth är ordförande för Östra Kikkejaure sameby som står inför en stor förändring. En fjärdedel av samebyns vinterbetesmarker kommer gå förlorade till vindkraftsutbyggnad i Markbygden.

Han tror inte att forskningsresultaten kommer kunna påverka den pågående utbyggnationen av vindkraft, men hoppas på att kunna använda resultaten i framtiden:

- Dels att vi får mer vetskap om hur det här påverkar renarna är ju viktigt både för oss och för andra samebyar, vi har ju förfrågningar från flera vindkraftsbloag om utbyggnad, så att man hoppas att man hinner få ett resultat så att man kan påvisa skador och vilka effekter det här kommer ha på renarna, så för framtida utbyggnader så tror jag att det kommer ha stor betydelse, säger Anders Ruuth.

12 vindsnurror är redan byggda på samebyns marker och ytterliga åtta är på väg. Anders Ruth tycker sig redan se att renarna påverkats av snurrorna.

- Den effekt vi såg i vintras var att, vi har ett område alldeles utmed där vi i vinter lastade av renarna och vi körde ut ensilage för att trygga renarna att vara i närheten, men första omgången for renarna norrut fyra till sex kilometer från parken, andra gången for de ungefär samma längd österut och där stannade de. Vi tyckte att betet var bra i området så vi tyckte att de for fort från området. Då kan man väl tänka sig om man får ytterligare vindsnurror att det kommer få stor påverkan. säger Anders Ruuth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".