Grönland

Stort intresse för det arktiska samarbetet

2:12 min

Intresset för det arktiska samarbetet är stort. Flera länder står på kö för att komma in i Arktiska rådet.

Vid ett möte mellan ländernas utrikesministrar i Nuuk i Grönland i dag så tar Sverige över ordförandeskapet i Arktiska rådet. Detta gör man i en tid när intresset för Arktis ökar, framförallt ur ett kommersiellt perspekteiv.

Flera länder knackar därför på dörren för att släppas in i det arktiska samarbetet - det säger Annika E Nilsson, forskare vid Stockholm environment institute.

- Det handlar både om naturresurser och nya farleder, säger Nilsson.

De smältande havsisarna i Arktis öppnar för utvinning av olja och gas i stor skala - omkring 13 procent av jordens oljetillgångar och 30 procent av naturgasen finns norr om polcirkeln. Dessutom öppnas nya farleder för båttrafiken och allt detta gör att både Kina, Japan och EU visat stort intresse för att komma in om observatörer i Arktiska rådet.

- Man kan förstå att Kina som ser möjligheter till kortare transportvägar för varor är intresserade av Arktis, säger Annika E Nilsson.

Åtta länder är medlemmar med rösträtt i det Arktiska rådet: de nordiska länderna samt Ryssland, Kanada och Usa.

Sex urfolksgrupper är så kallade permanenta medlemmar utan rösträtt. Dessutom finns idag sex permanenta observatörsländer - alla från Europa. Annika E Nilsson säger att det råder delade meningar om att släppa in fler observatörer.

- Jag tror framförallt urfolken är rädda för att deras status minskar med fler observatörer, säger Annika E Nilsson.

Under det danska ordförandeskapet enades de fem polarkustländerna 2008 om vilka principer som ska gälla vid gränsdragningsfrågor. Detta ledde till att en 40 år lång gränstvist mellan Ryssland och Norge kunde lösas i Barentsområdet.

Sverige ska idag presentera sin strategi - men svenska arktisambassadören Gustaf Lind har i Sameradion tidigare sagt att Sverige bland annat vill driva på fråga att minska utsläppen av sot i det arktiska området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: