Grönland

Samerådet vill ha rösträtt i Arktiska rådet

1:18 min

Arktiska rådet har möte på Grönland den här veckan. I samband med mötet ska Samerådet kräva att urfolkorganisationerna får rösträtt i Arktiska rådet.

Samerådets ledare för den arktiska avdelningen och miljöavdelningen Gunn Britt Retter tycker att medlemskapsfrågan är viktig.

– Intresset för Arktis ökar enormt, och Arktiska rådet har själv tagit initiativ till att diskutera hur man ska styrka och vidareutveckla organisationen, säger hon.

Arktiska rådet är ett konsesusråd, och det är bara de åtta medlemsländerna som har rösträtt i rådet, urfolksorganisationer har därför inte möjlighet att påverka.

– Vi har ingen anledning till att stoppa konsensus i Arktiska rådet, så det är det rösträtt innebär, säger Gunn Britt Retter.

Klimatförändringar och den arktiska havsisens minskning medför större intresse för Arktiska rådet och arktiska frågor. Detta medför också till ökade aktiviteter i arktiska områden. På torsdag ska länderna i Arktiska rådet för första gången underteckna cirkumpolar sök- och räddnings avtalet.

Arktiska rådet vill i framtiden komma med lagförslag för att stärka Arktiska rådets inflytande i Cirkum polar områden. Därför är rösträttsfrågan viktig för urfolksorganisationerna, säger Samerådets Gunn Britt Retter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: