Dalarna

Varg sköts i Idre sameby

En varg sköts i Idre sameby på onsdagskvällen, då den angrep renar vid Långfjället.

Det var en varghanne utan sändare som sköts vid 19-tiden på onsdagen.

– Den var mitt inne i en kalvande renhjord, säger samebyns rovdjursansvarige Benny Jonsson.

Enligt Benny Jonsson kom vargen in i hjorden redan på tisdagen. Den ska vid det tillfället ha rivit minst en kalv och skrämt iväg några vajor.

– Då lyckades vi skrämma bort den. Sen kom den tillbaka på onsdag eftermiddag och började jaga. Den gick inte att skrämma bort och då var det bara att avliva den, säger han.

Men enligt både samebyn och länsstyrelsen handlar det inte om den finskryska varg, som Naturvårdsverket flyttade från Tåssåsens sameby till Örebro län i vintras. Den genetiskt värdefulla och sändarförsedda vargtiken har, som Oddasat.se tidigare rapporterat, vandrat in i Dalarna och befunnit sig i området kring samebyn.

Hur känns det att ha vargar i området?

– Det är ett helvete. Det var en jäkla tur att vi fick honom igår. Idag är det dimma. Man vet ju vilken stor skada vargen gör, säger Benny Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: