NUUK

Tromsö huvudort för Arktiska rådet

Ett samarbetsavtal om räddningsaktioner mellan de arktiska länderna.
Ett permanent sekretariat i Tromsö, med tio anställda.
Detta är två av besluten som utrikesministrarna i Arktiska rådet väntas fatta vid mötet i Grönlands huvudstad Nuuk i dag.

Idag samlas de arktiska ländernas utrikesministrar för ett möte i det Arktiska rådet, med åtta medlemsländer.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände under gårdagen med en delegation om 60 personer, utrikesminister Sergej Lavrov representerar Ryssland och Carl Bildt leder den svenska delegationen.

I den debattartikel i Dagens Nyheter skriver Carl Bildt att utrikesministrana idag bland annat ska underteckna ett avtal om räddningsaktioner i Arktis:

"Under dagens möte i Nuuk kommer jag och mina kolleger att underteckna ett viktigt samarbetsavtal mellan våra berörda länder om sjö- och flygräddningen i Arktis. Avtalet innebär att de arktiska länderna stärker sitt samarbete och sin samordning av räddningsoperationer betydligt i regionen."

I samband med Nuukmötet tar Sverige också över ordförandeskapet i Arktiska rådet för två år framåt.

Den svenska regeringen har idag därför beslutat om en strategi för sitt arktiska arbete. Som vi berättat tidigare innehåller strategin tre huvudområden: klimat och miljö, ekonomisk utveckling och människans livsvillkor i området.

Arktiska rådet ska idag också ta beslut om ett permanent sekretariat med tio anställda.

Reykjavik och Tromsö är de hetaste kandidaterna och enligt uppgifter till Grönlands Radio, Kalaalit Nunata Radio, kommer Tromsö att tilldelas sekretariatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: