Jokkmokk

Björnar orsakar miljonförluster

1:59 min

Björnprojektet i Udtja skogssameby är inne på sitt andra år. Redan nu kan forskarna visa att upp till hälften av renkalvarna dödas av björnar. 

Rune Stokke är ordförande i Udtja skogssameby, och han ser tydligt effekten av björn bland renarna.

– Till kalvmärkningen hade vi ett tapp på 30 procent och till och med slakten och när den var färdig då saknades det 50 procent av kalvarna. Och tar man det där i ett slaktvärde då rör det sig om 950 000 till en miljon kronor och det är ju en jättestor summa, och då tillskriver man ju största delen björn, säger han.

Ole Gunnar Stöen är en av forskarna i projektet. Han är förvånad över de fakta som framkommit.

– Vi frågade Rune och de andra i samebyn hur mycket kalv dom hade fram till kalvmärkningen före vi började och före vi hade björnen märkt. Och då sa Rune att vi har förlorat ungefär 30 procent fram till kalvmärkningen. Då tänkte jag att det var ganska stora tal, säger han.

Men forskarna gjorde en koll av de märkta vajorna som var dräktiga i mars, och fick sedan veta att endast 45 procent av kalvarna fanns kvar till slakten.

– I år såg vi att bara hälften av de dräktiga vajorna hade kalven kvar till slakten. Och det är vi som har räknat fram procenten, vi har inte brukat de tal som samebyns folk uppgett. Det är tal som vi alla är eniga om att de är riktiga, säger Ole Gunnar Stöen.

Rune Stokke är nöjd över att forskningen visar att siffrorna som samebyn lagt fram stämmer.

– Samtidigt känns det lite jäkligt att det är en forskare som ska tala om för myndigheterna, att så här är det i den här samebyn. Samtidigt förstår jag anledningen men det kanske inte skulle behöva vara så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: