Konfirmationslägret

Nu ska platsbristen lösas

2:19 min

Under flera år har det samiska konfirmationslägret ökat i popularitet, och det har medfört att det har blivit svårt att få en av de 40 platserna på konfirmationslägret. Men nu söker arrangörerna efter ett sätt att lösa platsbristen på.

Som det ser ut nu så finns det en väntelista för de som inte får plats på konfirmationslägret. Om någon inte skulle få plats att konfirmera sig med sig egen årskull så har den personen en garanterad plats på lägret året efter.

– Sedan finns det ju en fundering och ett ständigt pågående samtal, utifrån att det är så otroligt roligt att så många vill delta på det samiska konfirmationslägret, kanske är det så att vi behöver förändra formerna, säger Jennie Nordin, konfirmationspräst för årets läger.

Trycket är hårt på att få delta i det samiska konfirmationslägret. Men just i år har alla som sökt fått en plats, och det finns alltså ingen väntelista inför kommande år.

Jennie Nordin berättar att de har pratat om olika lösningar på hur en eventuell platsbrist ska lösas. De kommer också efter årets läger att ha ett möte där de kommer att bilda en arbetsgrupp som ska arbeta med bland annat den frågan.

Som lösning till platsbristen, så finns det alltså i dagsläget en väntelista vilket Jennie Nordin tycker fungera bra.

– En del av de som står på väntelistan är framförallt de som egentligen är ett år yngre. Och just det här att det ändå finns en trygghet med väntelistan, att om jag är av den årskull som ska konfirmeras i år då har jag en garanterad plats nästa år, säger Jennie Nordin.

Men kan ni inte anordna fler läger istället för bara ett läger varje sommar?

– Att ha två läger med 25 konfirmander på vardera läger och också ha den här ledarstaben på varje läger. Då bör man väga ekonomin emot varandra, men det är något man bör överväga. Men det är något att prata om, och också för den här arbetsgruppen framöver, säger Jennie Nordin.

I år är lägret förlagt till Vålådalen, och som värd står Härnösands stift, i samarbete med Svenska kyrkans samiska råd och Sáminuorra.

Även Sáminuorra är eniga om att det är många faktorer som spelar in för att hitta en lösning på problemet.

– Till syvende och sist så handlar det om resurser och pengar. Det handlar om pengar till att anställa folk, det handlar om pengar till lokaler, som kan husera så många människor, säger Mattias Harr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: