Karasjok

Samemästerskap med bara två damlag

På lördag drar samemästerskapet i innebandy igång i Karasjok i Norge. Nio herrlag deltar, men bara två damlag.

– Det är en besvikelse, säger Jan Kristian Rasmus i arrangörsföreningen.

Klockan tio på lördag rullar den första innebandymatchen igång. Tre herrlag från Norge, tre från Finland och tre från Sverige ( Soppero, Pessinki och Storlule sameföreningar) drabbar samman under helgen.

Det var oklart in i det sista om Storlule skulle delta, men för bara ett par dagar sedan gav föreningen besked om att man ställer upp. Fattas bara annat, regerande mästare som man är.

Nio lag får väl ses som rätt normalt för mästerskapet, förra året i finska Levi deltog åtta lag. Däremot är inte intresset bland damerna särskilt stort, i alla fall inte om man ser till antalet deltagande lag.

Ynka två föreningar, från Norge och Finland, har gjort sig redo för kampen. Jämfört med förra året är det trots allt en uppryckning, då bara ett lag ställde upp och damturneringen därför fick ställas in.

Jan Kristian Rasmus, som är med och arrangerar mästerskapet i Karasjok, vet inte riktigt vad det kan bero på. Kanske har många fullt upp med att studera vid den här tiden på året, då examen väntar.

Han tror också att en bättre marknadsföring skulle kunna råda bot på dilemmat med för få lag.

– Det kan man som arrangör bli bättre på, att ta hjälp av media till exempel, säger han.

Hur har man då gjort i år? Karasjok innebandyklubb har använt sig av Facebook och även haft kontakt med en del spelare. Man har också bett folk att föra budskapet om mästerskapet vidare till andra, och således hoppats mycket på den så kallade djungeltelegrafen.

En annan lösning kan vara att ha en fast tidpunkt för turneringen. Att mästerskapet arrangeras under samma helg, varje år.

– Då vet alla när mästerskapet hålls och då kan det vara enklare att planera in i sitt deltagande, säger Jan Kristian Rasmus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: