SAMETINGET

Kritisk mot dyr översyn

1:38 min

Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga, Samelandspartiet, kritiseras för planerna på att satsa en halv miljon kronor på en översyn av kansliets verksamhet. Översynen ska göras med hjälp av Ekonomistyrningsverket (ESV). Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson är främst upprörd över kostnaden. "Inga har överskridit sina befogenheter", säger Jonsson.

 – En halv miljon från Sametingets budget, det är stor del av totala budgeten och jag vet inte vart ingrid tänkt ta de pengarna ifrån då vi redan har en ansträngd ekonomi, säger Håkan Jonsson.

Tidigare i veckan informerade Ingrid Inga facken på kansliet om översynen och att det beräknas kosta en halv miljon kronor.

Ingrid Inga har idag inte gått att nå för en kommentar. Men på sin blogg skriver hon att det var den förra styrelsen som tog beslutet att se över organisationen för Sametingets kansli. Den nuvarande styrelsen fullföljer bara beslutet genom att föreslå att göra det med stöd av ekonomistyrningsverket, menar alltså Ingrid Inga på sin blogg.

I ett SMS meddelande till oddasat.se skriver Ingrid Inga i en kort kommentar dessutom att:

"Budgeten kommer att vara i balans även för år 2011."

Håkan Jonsson som sitter i opposition i styrelsen säger att styrelsen har gett Ingrid Inga i uppdrag att jobba med planerna om en översyn av verksamheten och att i det arbetet även hålla kontakt med Ekonomistyrningsverket (ESV).

Jonsson har inte fått någon information om kostnaderna och det finns heller inget beslut om det, säger han.

 – Nej, så att det här känns som att Ingrid faktiskt har gått över sina befogenheter.

Enligt Håkan Jonsson krävs det styrelsebeslut för så här stora ekonomiska prioriteringar. Han anser dessutom inte att pengar i första hand ska läggas på att syna enbart kansliverksamheten.

 – Jag tror vi ska börja med att titta på hur styrelsen arbetar och hur vi ska jobba gentemot kansliet, för det är där skon klämmer att vi inte har ett fungerande arbete mellan kansli och styrelse och det behöver vi inte ha ESV för att konstatera.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: