NEW YORK

Urfolk samlas i New York

Idag drar FN:s urfolksforum möte igång på Manhattan, New York.
- Någon nytta borde det ha, när nu folk ändå kommer hit, säger Saminuorras ordförande Helena Omma som är förstagångsdeltagare.

Runt 40 talet samer och hundratals andra urfolksrepresentanter har nu samlats för det tionde huvudmötet för FN's Permanenta urfolksforum i New York.

En av de många är Helena Omma, som är bjuden till mötet av Samerådet.

- Jag är här för att lära mig om detta system, och hur allt fungerar, säger Omma.

Nyttigt eller onyttigt
Om mötet har någon nytta, ja det är en fråga som Helena Omma ställer sig. Hon har hört om mötet, och att många åker till New York varje år i maj för detta event.

- Det är svårt att veta hur detta möte påverkar vårt vardagsliv. Och om det påverkar, så kanske man ser det först om 10 år.

Studieresa
Söndagens förberedelse möte som hölls inför det stora mötet, var för ett otränat öga lite svårt. Högar med olika papper, tolkar och urfolksrepresentanter från alla världens hörn.

Helena Omma har åkt till New York för att förstå just denna process. I en vecka ska hon följa olika möten.- Jag hoppas kunna förstå vad jag själv har gjort här, och om jag i framtiden kommer att vara här.

Urfolksforumets möte pågår mellan 16:e och 27:e maj, och detta års möte har inget speciellt tema då det är ett s.k. genomgångsmöte. Urfolksforumets möten skiftar mellan policysättande möten och genomgånsmöten vartannat år.

Per-Josef Idivuoma, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: