Tärnaby

Ersätts inte för dödad kalv

Förre sametingspolitikern Stig-Harry Johansson får inte ersättning för en lodjursriven renkalv. Det har förvaltningsrätten i Luleå beslutat.

Förvaltningsrätten bedömer att det inte finns någon laglig möjlighet att ändra Sametingets beslut. Domstolen hänvisar liksom Sametinget till att rovdjursersättningarna betalas ut till samebyarna för att sedan fördelas inom vardera sameby. Domen kom den 10 maj 2011.

Stig-Harry Johansson tycker däremot att ersättning borde kunna betalas ut direkt till djurägaren, för renar som djurägaren har direkt tillsyn över. Renkalven revs ju inne i ett utfodringshägn.

Han har dessutom JO-anmält Sametinget för att ha dröjt i över ett år med att handlägga ärendet.

Bakgrunden är att han redan i 2009 begärde om ersättning för den dödade kalven. Sametinget avslog begäran och då överklagades saken till Förvaltningsrätten, via Sametinget. Men sedan hände inget, förrän i vintras då Johansson gjorde efterforskningar och upptäckte att hans överklagan hade blivit kvar på Sametinget.

Läs mer om saken här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: