Sverige

Färre omkom i skoterolyckor

Fyra personer dog vid skoterolyckor under årets fyra första månader. Det är hälften så många som under samma period förra året.

Skotersäsongen är på upphällningen, men på vissa håll i fjälltrakterna går det fortfarande att ta sig fram utan större problem. Skoterolyckor upphör inte heller att uppstå, som vid Tjäktjastugan i Kiruna kommun där en 30-årig man skadade ryggen på söndagen och fick transporteras till sjukhus med helikopter.

Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Snofed, sammanställer regelbundet statistik över antalet skadade och omkomna i skoterolyckor. Och sett till perioden januari-april, har antalet olyckor minskat från 91 skadade (2010) till 84 skadade i år.

Antalet omkomna har också minskat, och det rejält, från åtta till fyra personer. Pär Persson som är handläggare vid Snofed har inget direkt svar på vad den minskningen kan bero på.

– Det blir ju ett spekulerande i olika orsaker. En kan vara att påsken, då många kör skoter, var ganska sen i år. Det gjorde säkert att skoterföret saknades på platser där det annars brukar finnas, säger han till oddasat.se.

Det var också en minskning jämfört med åren 2006-2009, då mellan 8 till 13 personer dog i skoterolyckor under perioden januari-april.

Sett över ett helt år har antalet skadade och omkomna i skoterolyckor minskat. Det visar statistiken för 2010. Strax över hundra personer skadades och åtta dog, vilket var det lägsta antalet döda sedan Snofed började föra statistik.

Skotertrafiken ökar, det gör däremot inte antalet olyckor:

– Det tyder på att arbetet med förarutbildning och insyn i säkerhetsfrågor har börjat bära frukt, menar Pär Persson.

För övrigt så är den vanligaste olyckan med dödlig utgång drunkningolyckan, där förare och skoter går genom isen.

Fotnot: Snofed bygger sin statistik på sådant som tidningar, TV och radio rapporterar om, samt på polisens och sjukvårdens uppgifter i informationssystemet Strada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: