Renägarförbundet kritiskt till Siidajuogus

1:36 min

Ny hård kritik riktas mot Sametingets arbetsgrupp Siidajuogus. Förkasta det liggande förslaget från Siidajuogus i sin helhet skriver Renägarförbundet i en skrivelse till Sametinget.

Sedan Siidajuogus skrivelse Samepolitik i förändring lämnades till Sametingets styrelse den 30 januari har den mötts av en hel del kritik. Nu senast från Renägarförbundet.

–Vi anser att de har gått fel till väga med att ta fram det här förslaget, säger Renägarförbundets ordförande Ellen Omma.

Hon säger att man nu begår samma misstag som regeringen gjorde för ett och ett halvt år sen när de la fram sin hårt kritiserade Promemoria Vissa samepolitiska frågor innehållande förslag till förändringar i rennäringslagen. Promemorian hade tagits fram utan dialog med samiska företrädare.

– Nu gör man lite på samma sätt, jobbar med ett förslag som man inte förankrar någonstans. Om man nu ska förändra i rennäringslagen så som det är tänkt måste man göra en konsekvensanalys.

Renägarförbundet är kritiskt till att vare sig samebyar eller näringsorganisationer haft något inflytande i Siidajuogus arbete. Nu vill de riva upp Siidajuogus framlagda skrivelse och att såväl samebyar som näringsorganisationer ska vara involverade i det fortsatta arbetet.

Men Siidajuogus ordförande Lars Wilhelm Svonni finner kritiken obefogad.

– Jag blir så less att det betraktas som ett färdigt förslag. Vi har lagt fram ett diskussionsunderlag, vi lägger inte som regeringen fram en promemoria.

Lars Wilhelm Svonni säger att man är medvetna om att det ska diskuteras och att inget förslag kommer presenteras förrän debatten i det samiska samhället är avklarad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: