Kittelfjäll

Unga samer samlas i Kittelfjäll

2:02 min

Den 26 maj börjar Saminuorras årsmöte i Kittelfjäll. Årets tema är ovttas ovddossguvlui - Framåt tillsammans, och fokuserar på urfolksungdomar.

Anna-Maria Fjellström, projektsamordnare i organisationen berättar att man bland annat kommer att ha en storföreläsning med en professor från Kanada. Han kommer att prata lite om erfarenheterna av att jobba med psykisk ohälsa bland ungdomar i Kanada.

Workshopsen som hålls kommer bland annat att innehålla matlagning med representanter för Slow food sápmi, övningar tillsammans med chicks in sápmi, diskussioner med SSR om rensköteln i framtiden. Dessutom kommer Röda korset att hålla information. I år har medlemmarna också velat göra någonting inför renbetessituationen i Härjedalen, och därför är det en het fråga inför årsmötet.

- Det är ett medlemsuppror som har kommit, att man vill göra någonting, att man vill belysa situationen i Härjedalen. Och det har ju styrelsen hjälpt till med, genom att man har startat den här bloggen "framtidstro", säger Anna-Maria Fjellström.

Och förväntningarna inför mötet är många.

- Åh massor. Att dom som kommer hit ska känna kraft att fortsätta att arbeta med det de gör. Att man ska känna att vi är väldigt många, trots att vi är utspridda. Jag hoppas att årsmötet är en inspiration för samiska ungdomar, att det finns framtidstro, det är min förhoppning, berättar Anna-Maria Fjellström.

Till årsmötet väntas omkring 100 samiska ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: