New York

"Här kan vi förändra världen"

2:10 min

FN:s permanenta urfolksforum grundades år 2000, men vad de gör och gjort beror på vem du frågar.
– Här kan vi förändra världen, säger Samerådets ordförande.

Majoriteten av de som Sameradion pratat med säger att det Permanenta Urfolksforumet är träffpunkt för att dela åsikter och upplevelser.

– Det håller jag inte med om, FN har aldrig vart så starkt som nu, säger Olav Mathis Eira som är ordförande för Samerådet.

– Får vi igenom våra åsikter i FN så blir det en lag, och den rubbar man inte så lätt, säger Eira.

Christina Henriksen som är urfolksrådgivare på Barents sekretariatet menar att man tänker fel när man tror att Urfolksforumet ska förändra världen.

– Jag tror inte att vi kan göra det, men vi kan i alla fall lyfta våra syn på saken genom dessa kanaler, säger Henriksen.

– Jag önskar att FN var en världspolis som rättade till varje gång det blir fel, men det är en realitet att FN inte kanske spelar lika stor roll för alla länder.

De flesta Sameradion pratat med svarar att Urfolksforumet satt urfolken på världskartan, när man frågar dem om resultatet hittils. Något mer konkret kunde föredetta Urfolksforum medlem Lars Anders Baer förmedla.

– FN’s och Urfolksforumets arbete har lett till att Sverige skrivit in samerna i grundlagen, säger Baer.

– Efter mycket kritik från FN gjorde Sverige i år 2006 en helomvändning, och sade att samerna var ett urfolk, berättar Baer.

– Och förra året skrev dem in oss i grundlagen.

Vad har det Permanenta Urfolksforumet gjort om 10 år?

– Vi har oljerikedomar, vi har fiskerikedomar och rätt till betesmarker som ingen ta ifrån oss, det är ett mål som vi måste ha, oss kan man inte unvika, säger Olav Mathis Eira.

Även om förhoppningar finns, så är Christina Henriksen en realist.

– Man kan ju hoppas på att medlemsländer i FN sätter urfolksintressen framför ekonomiska intressen, men det verkar inte så realistiskt, säger Henriksen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: