Umeå

Förbundsdirektör vill öka kunskap om samer

2:12 min

Svenska Samernas Riksförbunds direktör satsar på att informera allmänheten om samer. Anders Blom vill sprida budskapet att renskötare är mindre bidragsberoende än bönder.

Under en lunchföreläsning i Umeå informerade Anders Blom om förhållandena i det samiska samhället.

– Det finns väldigt lite kunskap i Sverige om samiska förhållanden däremot finns det väldigt mycket uppfattningar, men det är inte samma sak som kunskap, säger han.

Det var ungefär 20 personer här. Tror du att det leder någonstans?

– Ja, det måste man alltid tro. Det här att vinna framgång, det är oftast små steg det handlar om. Man får aldrig vara så högmodig så att man bara kräver tusenhävdade publiker för att prata.

Anders Blom menar att också en liten lunchföreläsning kanske hjälpt till att skapa en mer rättvisande bild av det samiska samhället.

Bland annat pratade han om vad SSR håller på med, aktuella samiska frågor, om vilka samerna är, något som är ganska svårt att veta eftersom etniska registreringar varit förbjudna sedan länge.

Kanske väcktes en tanke hos någon av åhörarna som sedan spreds runt ett middagsbord till några andra.

– Det finns en massa konstiga föreställningar om samer. Och jag tycker att det är vårt ansvar att räta ut de frågetecknen till utropstecken istället.

En av dessa föreställningar menar Anders Blom är att det ibland skrivs i tidningarna om alla de bidrag som rennäringen får.

– Om man jämför en medelrenägare i Västerbotten med en medelbonde från västerbotten, så får medelrenägaren ungefär fem gånger mindre bidrag än bonden. Det kan vara bra att ha med sig, säger han.

Den samiska befolkningen vet redan mycket av det han berättar men Anders Blom tycker ändå att det är bra att få det formulerat och artikulerat. Desto färre är det bland svenskarna som egentligen känner till hur folket samerna har det, vilka de är, och hur de ser ut.

- Om du har en väldigt sned bild av någonting, så kanske du kan få dig en tankeställare om du får höra att underlaget till din bild var faktiskt inte korrekt. Jag kan ju inte begära att du ska ändra uppfattning om du inte förstår varför.

Men hur viktigt är det att informera svensken?

– Jag tycker det är jätteviktigt. Utan kunskap kan man aldrig begära att folk fattar rationella beslut. Eller att de omformar sina åsikter, säger Anders Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: