Fördelar med Arktisk oljeborrning?

Olje- och gasutvinning i Arktis förväntas öka. Nu kräver tunga miljöorganisationer i Sverige att Sveriges regering verkar för att stoppa all ny oljeutvinning i Arktis för att skydda den känsliga havsmiljön mot oljeutsläpp.

Men oljeutvinning i Arktis kan vara mer miljövänlig än oljeborrning i varmare vatten. Det hävdar geografen och arktisforskaren Rasmus Ole Rasmussen.

- Kallt vatten och is är en mycket stor fördel när man ska sanera olja efter ett utsläpp, oljan blir tjock och mycket lättare att pumpa upp, säger Rasmus Ole Rasmussen som är forskare på Nordregio, Nordiska ministerrådets forskningsinstitution i Stockholm.

På grund av att det är kallt i vattnet bryts oljan ner långsammare än längre söderut, och lämnar därför spår i naturen. Men flyktiga ämnen stannar kvar i oljan om det är kallt och det är en fördel om man ska bränna bort oljeutsläppet, säger Rasmus Ole Rasmussen.

Det är i samband med att Sverige nu blivit ordförandeland i Arktiska rådet som bland annat Världsnaturfonden kräver att Sverige verkar för ett stopp av all ny oljeutvinning i Arktis.

Och Världsnaturfonden vill nu, tillsammans med Greenpeace, förhindra att bland annat Grönland börjar utvinna olja.

Man är bland annat orolig för att isberg ska krocka med riggarna. Men grannarna i Kanada har borrat efter olja utanför New Foundland i trettio år och man har utvecklat strategier för att förhindra att isberg förstör riggarna.

Det finns alltid en risk att fartyg kör på oljeriggar med olyckor som följd, men eftersom det är glest med trafik i Arktis så är krockriskerna mindre där än i till exempel Mexikanska golfen som är hårt trafikerad.

Regelverket är också hårdare i flera Arktiska länder, säger Rasmus Ole Rasmussen, och han menar och olja från Arktis är mer miljövänlig än olja från Mexikanska golfen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: