Luleå

Kulturdagar för nationella minoriteter i Luleå

2:09 min

Till helgen hålls kulturdagar för samer, romer, tornedalingar och finländare, i Luleå. De är minoriteterna själva som arrangerat kulturdagarna i samarbete med Luleå kommun.

- Det är ju egentligen tre dagar det handlar om. Den första dagen är ju egentligen en informationsdag om våra minoritetskulturer till våra politiker och tjänstemän. En heldag med föreläsningar som avslutas med en dialog och diskussion, som handlar om hur ska vi gå vidare för att tillgodose de behov som minoritetskulturerna har rätt till. Men också om att uppfylla de krav som de har rätt att ställa till en kommun, berättar Sven-Olof Hederyd, koordinator för Luleå Kommun.

De olika minoriteterna brukar annars anordna kulturdagar enskilt, men nu är det alltså nytt att samarbeta. Sven Olof Hederyd poängterar också att kulturdagarna är till för alla.

Och innehållet är varierande, allt ifrån barnpyssel, musikarrangemang till gudstjänster. Det samiska inslaget under kulturdagarna, kommer bland annat från sångerskan Pia-Maria Holmgren.

- På lördag kväll, är det en festkväll, där alla minoriteter kommer att uppträda, och då kommer jag att uppträda tillsammans med ett band. Där kommer jag även att släppa två helt nygjorda låtar, vilket känns väldigt roligt och speciellt, det ska bli väldigt kul, berättar Pia-Maria Holmgren.

Och förväntningarna är många.

- Ja förväntningarna är ju att det ska komma mycket folk. Att det samiska ska få uppmärksammas, att det ska bli roligt. Och även mellan oss minorieteter att det ska kännas, att vi gör det här tillsammans. Och att det ska bli en riktigt festdag på lördag, berättar Pia-Maria Holmgren.

Men vad tror du att det här har för betydelse för samerna i området?

- Att man uppmärksammar det samiska. Att dom känner, att vi som bor här nere, för jag är ju också en del av det, att vi får uppmärksammas och att det här också är en del av sapmi, berättar Pia-Maria Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: