New York

”Kvinnor kan internationellt”

1:31 min

– Urfolkskvinnor kan bevara och försvara kunskaperna även internationellt, säger Myrna Cunningham. Hon är det Permanenta Urfolksforumets nya ordförande.

Myrna Cunningham är Miskito-indian från Nicaragua, och blev av foruments sekretariatsmedlemmar invald som den nya ledaren för Urfolksforumet på FN. Att hon blev invald, är ett starkt bevis menar Cunningham.

– Vi säger ofta att urfolkskvinnor är dem som bevarar och försvarar kunskaperna i hemmet, men detta bevisar att vi även kan internationellt, säger Cunningham.

Hon är den största ledaren i världen just nu, då hon representerar 370 miljoner urfolk. Det stora antalet urfolk, är också en utmaning.

– Urfolk är så olika, lever så olika och har så olika problem så det blir en stor utmaning och ett stort ansvar, säger Myrna Cunningham.

– Detta system under FN har öppnat en väg för oss urfolk att samla våra röster.

Social och eknomisk utveckling ligger Myrna Cunningham närmast hjärtat, och är hennes huvudarbete.

– Urfolk har utvecklats, men om utvecklingen inte stärks av staterna så blir aldrig våra rättigheter instiftade i lagarna, säger Cunningham.

– Gapet mellan erkännande av rättigheter och instiftandet är så stort, och stataterna måste lyssna på oss om det ska bli till praktit, berättar Cunningham.

Myrna Cunningham är Miskito-indian, vilka bor i Honduras och Nicaragua i Centralamerika. Miskito-indianerna är mest kända för bildandet av en guerilla i samband med upproret mot Sandinista ledarskapet i Nicaragua, vilket ledde till att 30 miskito-indianer massakerades och omkring 3000 flydde till Beliz.

Miskito-indianerna har 2009 utropat självständighet i Nicaragua, men den Nicaruaguanska regeringet har inte visat någon respons.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: