Soppero

Kvinnor ska förnya samisk mat

1:52 min

Idag startar en matlagningskurs för kvinnor i Soppero. Intresset var så stort att den kommer att hållas för två grupper både idag och imorgon.

Kursen arrangeras inom ramen för Saarivuomas projekt Dievát.  Där ska kvinnorna i Saarivuoma sameby få chansen att utveckla de samiska mattraditionerna.

– Man kan behöva lite inspiration och inputs för att känna att man får lite nytändning än man gör till vardags annars, säger Åsa Larsson Blind.

Carina Sikku är en av de 20 kvinnorna som ska stå i köket i Soppero och testa att blanda i nya örter och växter få nya smaker på blodplättarna eller rödingen. Sápmis matambassadör Greta Huuva är läromästare i matlagningskursen som Carina Sikku ser fram emot.

– Det är ju roligt att förnya de gamla maträtterna. Att laga till dem på ett nytt sätt tycker jag. Som till exempel suovas, som nu är aktuellt i varje samefamilj som nu rökt och torkat. Så det inte blir ett och samma maträtt. Vad går det att göra med suovas? Det tycker jag är spännande.

En kurs för bara kvinnor. Är inte det stereotypt?

– Jo det kan man tycka, om man väljer att se det så. Samtidigt vill jag se det som att vi gör olika saker som lockar olika grupper. Denna gång har vi valt det som lockar kvinnor. Och genom att samlas får vi prata och diskutera kvinnors åsikter om projektet i stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: