Sametinget

Förlängda chefsavtal ifrågasätts

Sametingets förre kanslichef Patrik Kansa förlängde den 11 april i år chefsavtalen för näringslivschefen och kulturchefen med fyra år vardera. Styrelseordförande Ingrid Inga reagerar bland annat på att styrelsen inte fick någon information om det.

I ett brev daterat den 12 maj 2011 ställer Ingrid Inga fyra frågor till Patrik Kansa. Hon undrar bland annat varför styrelsen/ styrelsens ordförande inte blev informerade om att chefsavtalen skulle förlängas.

Ingrid Inga frågar också: "Vad är dina huvudsakliga skäl till att Du förlängt två chefsavtal på 4 år innan planerad översyn av arbetsordning och organisation genomförts?"

Vidare vill hon veta om de fackliga organisationerna blivit informerade om beslutet. Till sist skriver Ingrid Inga:

"Anser du det var i enlighet med god sed på arbetsmarknaden att du som kanslichef--utan information till styrelsens ordförande eller styrelsen--fattar beslut av avgörande ekonomisk karaktär för Sametinget efter det att överenskommelse mellan dig, din fackliga representant och företrädare för Sametingets politiska ledning träffats den 30 mars 2011?"

I ett brev, skrivet den 17 maj 2011, svarar förre kanslichefen Patrik Kansa på Ingrid Ingas frågor. Han medger att styrelseordförande och styrelsen inte har blivit informerad officellt ännu och att det bland annat beror på att styrelsemöten hela tiden har ställts in och att det har varit en besvärlig turbulens i Sametinget.

Patrik Kansa skriver att kanslichefen tillsätter vakanta tjänster på kansliet och därmed har rätt att även förlänga avtal för personer till dessa tjänster. Han förklarar att han skrev ett förslag på nytt avtal för näringslivschefen Lars-Ove Jonsson och kulturchefen Kaisa Huuva, vars nuvarande avtal löper ut i juni 2011.

Patrik Kansa skriver att han gjorde det efter bedömningen att han är kvar som kanslichef och att dessa personer skulle fortsätta som chefer.

Han skriver: "Om jag inte skulle göra detta skulle vi mest troligt stå utan två chefer för två viktiga avdelningar samt en organisationsöversyn med beslut och införande som hela tiden drar ut på tiden".

Han menar att beslutet rörande avdelningschefernas avtal inte är avgörande av ekonomisk karaktär.

På frågan om de fackliga organisationernas vetskap om beslutet, svarar han bland annat:

"Jag som kanslichef vid tillfället hann inte hålla en MBL information till de fackliga företrädarna om dessa avtalsförlängningar, eftersom jag avslutade min tjänst tätt inpå att avtalen kom tillbaka till kansliet från berörda parter."

Patrik Kansa slutade som kanslichef den 20 april 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: