Kiruna

En medvetenhet som kommit sent

1:58 min

Lantmäteriet har i mer än hundra år arbetat med att presentera ortnamn på samiska, finska och meiänkieli.

 Men de har gjort utifrån ett svenskt perspektiv. Nu ska de bli ändring säger Annette Torensjö, ansvarig för redovisningen av ortnamn på Lantmäteriet.

 - Nu har vi lagstiftning som säger att man ska titta på minoritetsspråkens ortografier, alltså sätt att skriva, så det här gör ju att vi måste förändra på de namnformer som vi har. Vi tycker är det är väldigt viktigt att det blir rätt ortnamn och att det stavas på ett korrekt sätt också, säger Annette Torensjö.

Enligt Annette Torensjö så speglar Lantmäteriets arbete statsmaktens syn på den allmänna kartläggningen och lagstiftarens syn på hur Lantmäteriet ska bedriva verksamheten.

1999 kom minoritetspråkslagen för att se till att bevara och stärka minoritetsspråken i Sverige.

- Så det här är ju en medvetenhet som kommit väldigt sent Det vet människor här uppe i Norrbotten, men söderöver kanske man inte är så medveten, utan tycker att vi har ju det samiska namnen, som Kebnekaise. norrut skrattar man när vi sörlänningar säger på det viset. Det arbete som vi bedriver nu är att visa att samiska namn  inte skrivs så, utan att det är ett svenskt sätt att skriva samiska namn, säger Annette Torensjö.

Hur visar ni det?

- Vi visar det genom att redovisa flera namnformer på minoritetsspråk på de allmänna kartorna. Så det resultatet som blir är att man kommer att se namn på de olika samiska varieteterna, på finska och på meiän kieli på de officiella kartorna, och också på vägvisningen. Det pågår ett stort projekt inom Trafikverket att skylta upp alla de här orterna i norra Sverige och det görs på ett systematiskt och väldigt bra sätt, avslutar säger Annette Torensjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: