Sametinget

Kritik mot nya styrelsens kunskaper i renskötsel

1:27 min

Det befaras att Sametingets nya styrelse kommer att behandla rennäringsfrågor utan kunskap om renskötsel. Men nya styrelseordföranden Sara Larsson avvisar påståendena.

Sametingets plenum har återigen valt en ny styrelse. I den nya styrelsen sitter representanter från partierna Min Geaidnu, Jakt- och fiskesamerna, Landspartiet svenska samer och Albmut.

Guovssonástis ledamot Lars Jon Allas är starkt kritisk till att det inte finns representanter från rennäringen i den nya styrelsen. Ett stort problem, tycker Allas, eftersom han menar att de inte vet hur renskötselen fungerar.

Men styrelseordföranden Sara Larsson avvisar påståndena om att den nya styrelsen saknar kompetens när det gäller rennäringen. Hon är själv född och uppvuxen inom renskötselen.

- Och dessutom har vi ett kansli, sextio personer och en stor del av dem är ju rennäringskunnig personal.

Hon menar att det kan finnas andra motiv till att kritisera den nya styrelsen.

- Den diskussion som förs idag i plenum, det är ju den här gamla sprickan mellan renskötare och icke renskötare. Man försöker använda den som någon form av maktdemonstration´, säger Sara Larsson.

Johnny Skoglund

0960-559 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista