Sápmi

Håkan Jonsson sitter kvar som ordförande

1:44 min

För ett år sedan lovade han att stiga ner och lämna över platsen till någon annan, men under Jakt- och Fiskesamernas årsmöte förra lördagen valdes Håkan Jonsson igen om till ordförande för ett år framöver. Ett minus för mig, säger han.

– På gott och ont har jag ju varit ordförande under en väldigt lång tid och ingen har ifrågasatt att jag är ordförande och att då ta den rollen kan nog kännas lite jobbigt. Det ser jag som ett minus från mig att jag inte har uppmuntrat fler att de kan ta den rollen, säger Håkan Jonsson.

Sedan förra året har Jakt- och Fiskesamernas valberedning  tillfrågat tre personer om någon av dem skulle vilja vara villig att ta över platsen som ordförande i partiet, men samtliga svarade nej. Under partiets årsmöte i år så var därför Håkan Jonsson tvungen att ta platsen som ordförande igen.  Jonsson säger att han blivit lite förvånad över att ingen ställt upp, eftersom han inte kan leda partiet i all oändlighet.

– Det finns massor med namn men det hjälps ju inte att sametingsstyrelsen har ju nu vice styrelseordförande posten via Josefina Skerk från vårt parti. Vilket innebär att självklart är hon en kandidat. Platsar man som vice styrelseordförande i Sametinget så platsar man naturligtvis som ordförande i Jakt- och Fiskesamerna.

Men Josefina Skerk säger själv att hon inte är redo att ta över som ordförande ännu.

– Jag vet inte om det är för att jag är ung och kvinna men jag ifrågasätter ju min kompetens. Det är väldigt stora skor att fylla.

Tobias Poggats

Tobias Poggats

Sameradion
Reporter
0980-750 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: