Kiruna

Samiska statister efterlyses

3:06 min

Just nu pågår filminspelningen av den svenska klassikern Nils Holgerssons underbara resa. Till en av inspelningsplatserna, i Björkliden, söker filmbolaget efter 50 samiska statister som deltagare i en samisk festhögtid.

I slutet av juni har det blivit dags för filmproduktionen att inta Björkliden där man ska skildra en samisk fest och Nils Holgerssons besök i Lappland.

– Det finns inga språkkrav, utan alla samer, oavsett om de talar samiska, svenska, finska eller norska är välkomna, säger Fredrik Fornänger, som arbetar med att besätta rollerna.

Filmen kommer att bestå av fyra en timmes avsnitt och skildringen av besöket i Lappland kommer att uppta nästan ett helt avsnitt. Därför är också besöket i Björkliden en av de centrala punkterna i inspelningen.

– Vi har också en samisk karaktär som har fått en ganska stor roll. Han kommer att hjälpa Nils Holgersson och också berätta om sin landsända som han är så stolt över, säger Fredrik Fornänger.

Carin Sjöblom

Nyheter P4 Norrbotten
carin.sjoblom
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: