Umeå

"Det är en förenklad av bild av samer"

2:35 min

Samer är motsträviga och nej-sägare, det visar en undersökning som Sametinget beställt av en PR Byrå. Det här är en bild av samer som Niklas Kaiser, nybliven doktor i psykologi, ifrågasätter.

Förra veckan la Niklas Kaiser fram sin doktorsavhandling om renskötares mentala hälsa.

Han har en helt annan bild av samer än den PR Byråns undersökning visar. I analysen har PR byrån gjort intervjuer inom olika arenor, som aktörer inom det svenska näringslivet, tjänstemän vid myndigheter, riks- och kommunpolitiker, markägarföreträdare, personer i rättsväsendet och medieföreträdare.

Undersökningens syfte var bland annat att få ökad förståelse för hur bilden av samerna skapas.

Men Niklas Kaiser menar att undersökningen lyfter fram föreställningar om hur samer är, som om samer har en gemensam agenda, och gör så att förutfattade meningar om samer förstärks.

– Mitt intryck är att den samiska gruppen, i svenska delarna av Sápmi, att den består av väldigt många olika typer av personer, olika intressen, olika behov, olika agendor, säger han.

Det här är en bild som Niklas Kaiser inte tycker kommer fram. Han förstår undersökningen, eftersom Sametinget arbetar med att stärka föreställningen om vad som är det samiska, för att stärka samers rättigheter. Men han saknar insikten om att en sådan studie kan få negativa konsekvenser.

– Jag tror det är en förenklad bild som konserverar föreställningar, istället för att det nyanserar för bra diskussion. Nu är det vi mot dom och vi ska skapa vårt budskap i relation till dom. Och då definierar man automatiskt vi, vi uppfattas såhär och jag tror inte för min vildaste fantasi att det är sant, säger Niklas Kaiser.

Niklas Kaiser tror att resultatet blivit annorlunda, om den som gjort undersökningen ställt mer nyanserade frågor. För att på så sätt få fram vad de enskilda personerna som intervjuats egentligen vet eller tycker, för att komma så nära verkligheten som möjligt, istället för att få fram deras föreställningar om samerna.

– För det som händer när man gör en undersökning som grupperar ihop folk är att vi missar det som är sant. Det skulle kunna vara så att det som basuneras ut är att sametingspolitiker uppfattas som motsträviga och nej-sägare och att det inte alls är den kvinna som uppfattar sig själv som same och jobbar på affären i Vilhelmina att det är henne de pratar om, säger han.

David Rydenfalk

Reporter 
070-180 50 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: