Indigenous Terra Madre i Jokkmokk

Fler urfolksdelegater nekas visum till Sverige

2:12 min

Flera personer som skulle ha deltagit i en urfolkskonferans i Jokkmokk har nekats visum till Sverige med hänvisning till att de är för fattiga och att det därför är stor risk att de hoppar av. Det handlar bland annat om delegater från Etiopien, Kamerun och Niger.

Just nu pågår en konferens där urfolk från hela världen samlats för att diskutera mat, klimat och ett hållbart leverne i samklang med naturen. Invigningen bjöd bland annat på undersköna toner av Sofia Jannok och en varm nyfiken atmosfär i midnattssolens Jokkmokk.

Men den svenska ambassadens nekande av utresa för ett flertal delegater, från bland annat Etiopien, Kamerun och Niger kastar en skugga över konferensen. Ol Johan Sikku, ordförande för Slow Food Sápmi och huvudarrangör, är bekymrad.

– De besluten gör att vi som urfolk inte får träffas och utbyta våra erfarenheter och driva våra frågor. Jag tycker att det är allvarligt.

Det Sverige nu bryter mot är artikel 36 i FN:s deklaration om urfolks rättigheter. I den står att urfolken, särskilt dem som är delade av internationella gränser, har rätt att bevara och utveckla kontakter, förbindelser och samarbete, samt att staterna ska underlätta åtnjutandet av denna rätt.

Andrea Carmen arbetar med urfolkens rättigheter i framförallt USA. Hon var på plats i FN när Sverige 2007 undertecknade deklarationen.

Andrea Carmen säger att det som nu inträffat kommer att tas upp i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Men det är inte första gången Sverige bryter mot antagna konventioner.

– Sverige har fått mycket kritik från FN-organ redan tidigare med tanke på att man inte uppfyller de här konventionerna. Detta är bara ytterligare ett exempel. Sverige har lyckats att marknadsföra sig som demokratins land men verkligheten visar något annat, säger Ol Johan Sikku.

Emil Östlund

Reporter, Sameradion
0980-75027

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: