”Vi måste återta sässongstänkandet i matproduktionen”

Kocken Cristina Gaitan från Slow Food Sverige berättar att hon först blev förvånad när Ol-Johan Sikku pratade om avkolonialisering under planeringsmötena.

– Först förstod vi ingenting, säger Cristina Gaitan, som varit med och arrangerat mötet och fortsätter: Men sedan förstod vi. Det finns en institutionell rasism i Sverige.

– Men också vår mat har blivit koloniserad av de stora matföretagen, säger Cristina Gaitan.

– Vi har gått på varenda grej som kommer från matindustrin, så som att det ska finns lammkött året runt. Det gör att man måste manipulera tackorna så att de föder lamm när det passar oss.

Inom Slow Food rörelsen i Sápmi och Sverige har de bland annat arbetat med suovas.

Cristina Gaitan ser rennäringen som en förebild för den industrialiserade köttproduktionen.

– Samerna har behållit en djupare kulturell förståelse för naturen. De låter naturen och djuren bestämma takten. De låter renarna bestämma, säger Cristina Gaitan.

– Det är en kunskap som vi tappat i vår matproduktionen. I den industrialiserade köttproduktionen har vi inte den omsorg om matproduktion som renägaren visar renen.  

Mötet är mycket viktigt som mötesplats för matproducerande urfolk från hela världen.

– Det är viktigt att vara här och utbyta idéer. Det kan lösa problemen. Och det är viktigt att vi som inte tillhör något urfolk inte lägger sig deras matproduktion, säger Cristina Gaitan.

Anna-Maria Ahlén

SVT Sápmi
0980-750 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: