DO och Krokoms kommun har enats

DO och Krokoms kommun har enats om att kommunen har och ska ha goda rutiner för att skaffa yttranden i bygglovsärenden som har betydelse för Jovnevaeri sameby. Överenskommelsen innebär att DO lovar att dra tillbaka målet i hovrätten.

Det var 2005 som Jovnevaeri sameby anmälde Krokoms kommun för etnisk diskriminering. Skälet var att samebyn inte hade hörts i tre bygglovsärenden. DO stämde kommunen i januari 2008.

Östersunds tingsrätt friade dock kommunen med hänvisning till att byggloven redan var klara och lagstadgade i de så kallade förhandsbeskeden.

DO överklagade domen till hovrätten, som meddelade prövningstillstånd. Men nu har DO alltså lovat att dra tillbaka målet i hovrätten. Därmed står tingsrättens dom fast.

Läs tidigare artikel här:

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: