Stockholm

Utredning om varg skyndas på

Idag tog regeringen beslut om att korta ner arbetstiden för Rovdjursutredningen med två månader. Skälet är den press som EU-kommissionen har satt på regeringen när det gäller den svenska vargstammen.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har en del invändningar mot den svenska vargpolitiken, bland annat när det gäller licensjakten men också beslutet att ha högst 210 vargar i landet. Kommissionen har nyligen hotat att anmäla Sverige till EU-domstolen om vargpolitiken inte ändras.

Utredningens huvudsekreterare Thomas Nilsson förklarar i tidningen Riksdag och departement varför arbetstiden för utredningen ska vara klar redan den 30 april 2012, i stället för den 1 juli samma år.

– Det beror på hela stressen kring problemen med EU-kommissionen. Man vill hinna lägga en proposition för riksdagen under 2012 och visa att man genomfört åtgärder för vargstammen.

Enligt Thomas Nilsson innebär den förkortade arbetstiden att vissa områden måste prioriteras och att utredningen blir mindre grundlig.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: