Jean-Francoise Brakeland besökte Gårsbäckens fäbod för att diskutera licensjakt på varg. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sapmi,
Licensjakt på varg

"EU-kommissionen vill inte försvåra för rennäringen"

0:53 min

Vargen hör inte hemma i renskötselområdet. Det är budskapet från EU kommissionens Jean François Brakeland under Sverigebesöket där han träffade bland andra representanter från Samernas riksförbund, regeringen och naturskyddsorganisationer.

Svaret på frågan om licensjakten på varg har en framtid i Sverige förblir oviss, men en vargkorridor genom renskötselområdet är inte rätt sätt att förnya vargstammen, menar Brakeland som är ledare för den deligation från EU-kommissionen som besökt Sverige för att diskutera framtiden för licensjakten på varg.

EU-kommissionen har hotat att ställa Sverige inför rätta om de inte slutar med licensjakt på varg. Under besöktet träffar de olika intressenter och diskuterar olika angreppssätt för hur vargstammen i Sverige ska förbättras.

Efter mötet med Samernas riksförbund tror Brakeland att en vargkorridor genom renskötselområdet skulle vara allt för störande. Istället tror han att man kan att flytta varg från djurparker och andra länder för att på så sätt få in nya gener i den svenska vargstammen.

Brakeland menar också att det är viktigt att se till hela rovdjurstrycket inom renskötselområdet när man drar upp strategier för vargen. Det gör att skyddsjakt på varg kommer att förbli accepterad.

- EU-kommisionen vill inte ytterligare försvåra för rennäringen, säger Jean François Brakeland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista