Sápmi

Samebykritik mot skogsgödsling

1:29 min

Det är stor skillnad på skogsbolagens och samebyarnas syn på hur gödsling påverkar lav. Det menar Henrik Omma Poggats från Vilhelmina norra sameby som är kritisk mot SCA:s gödsling.

I veckan höll SCA ett informationsmöte i Åsele flera samebyar var inbjudna. En av punkterna på mötet var gödsling av skog och mark och hur det påverkar renbetet.

Henrik Omma Poggats från Vilhelmina norra sameby tycker det är en svår bit att knäcka att det är så stor skillnad på bolagens syn på lav jämfört med samebyns.

- Då vi vill att de inte ska gödsla då gödslar de och den synen måste vi få ändring på. Det finns inte hur mycket lav som helst, som de tror i skogar och marker. Vi måste vara rädd om den lav som finns.

Skogar gödslas för att tillväxten ska öka. Oftast är det yngre skog som SCA gödslar.

- Gödslingen är inte farlig, säger Jenny Stenberg som är distriktsansvarig för SCA i Lycksele. Gödslingen består av ämnen som finns i naturen, det enda som gödslingen gör är att tillföra kväve.

Men marklavarna minskar i utsträckning när man gödslar. Och Robin Rannerud från Malå Sameby säger att han har sett ett skräckexempel.

- Vad ska man säga, det är så nytt för oss, vi vet ju inte, man har ju sett ett skräckexempel där det har varit övergödslat och kolsvart.

SCA har provområden nära Åsele som är ett par veckor gamla, men först om fem år går det att se hur de påverkar naturen och lavarna. Robin Rannerud är positiv till testerna men inte till att SCA ska fortsätta med gödslingen långsiktigt.

- Såna här försök som vi nu har tittat på är vi mycket positiva till för att få se om det påverkar någonting, men i en mycket stor skala tror jag inte på det, säger han.

Reporter Sanne Ponga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: