Ođđasat fyller 10 år

Anna-Karin var med från start

Det samiskspråkiga nyhetsprogrammet Ođđasat har sänts på TV i tio år och redaktör Anna-Karin Niia i Kiruna var med när allt kickade igång. Hon minns den tiden som hektisk men samtidigt rolig.

Den 20 augusti 2001 var det premiär för Ođđasat i TV. Anna-Karin Niia, 36 år, som numera är redaktör på SVT Ođđasat i Kiruna var med redan då.

– Jag halkade in på ett bananskal, kan man säga. Jag var egentligen på väg till Tromsö, där jag läst samiska i ett år. Den dåvarande chefen ringde och frågade om jag var intresserad av jobbet, och jag tänkte, det kan jag väl testa på.

Hon hade tidigare gjort nyheter för radio, men nu var det en annan teknik som gällde. Inslag skulle till en början skickas via satellit och många tekniska problem fanns att lösa. Dessutom var resorna långa och många. Området som skulle täckas var ju gigantiskt. Något stillasittande jobb blev det sannerligen inte för de tre anställda på svenska sidan.

– Man fick nästan minnesförlust under den tiden. Vi jobbade väldigt mycket. Samtidigt var det den bästa skolan. Det var jätteskoj, även om det förstås inte alltid var lika kul, säger Anna-Karin Niia.

NRK och SVT var med från början, finska Yle hakade på några månader senare.

– Vi satsade högt och ville verkligen producera ett inslag per dag från Sverige. Dealen var så och är så fortfarande.

Vad har förändrats, om du jämför då med nu?

– Vi behöver inte jobba ihjäl oss. Vi är fler anställda helt enkelt. Men det är samma typ av nyheter.

Anna-Karin Niia ser en del skillnader mellan Ođđasat och andra TV-redaktioner. För det är ju inte bara att bege sig ut på stan eller till ett företag och be vem som helst om en kommentar.

– Det är ju ett problem vi ofta möter, men som också är en utmaning. Vi måste ju alltid hitta den samiska vinkeln. Att hitta en same, och vi är ju inte så många.

En annan sak är den tidiga deadlinen. Eftersom Ođđasat måste hinna textas så måste inslagen helst vara klara senast klockan 14-15 var dag.

Behövs Ođđasat?

– Ja, det är klart det gör. Och inte bara för den samiska befolkningens skull, utan också för andra tittare. Jag vet att det finns de som intresserar sig för nyheter med ett samiskt perspektiv och vad som händer i Norge och Finland.

Hur kan Ođđasat utvecklas, tror du?

– Jag är stolt över att vi nu har en reporter i det sydsamiska området. Det har vi jobbat länge för. Förut har vi bara haft reportrar i Kiruna. Och jag hoppas vi kan ha reportrar på fler ställen också i framtiden.

Har du något speciellt minne från dessa år?

– Det var när vi för första gången skulle sända live från ett sametingsmöte i Lycksele. Det var första och hittills enda gången. Tittarna märkte nog inget, men vi var så nervösa. Reportern hade redan innan inslaget meddelat vad hon skulle säga i direktsändningen, så att översättningen skulle hinna göras i förväg. Vi lyckades.

Under de senaste åren har många förändringar skett i det redaktionella arbetet. Ett nära samarbete med SR Sameradion har inletts och i och med det har bland annat en gemensam webbsida och text-tv startats.

– I början var jag emot ett samarbete. Jag var rädd att man skulle bli för laid-back med nyheter när konkurrensen var borta. Men det är tur att man kan ändra sig. Nu har vi så många olika plattformar, som radio, teve, webben och text-tv.

På lördag är det alltså exakt tio år sedan TV-programmet Ođđasat såg dagens ljus.

– Jag är nöjd med att vi är ett samiskt program som bevakar frågor som andra medier kan tycka är exotiskt eller för lokalt. Sen hade jag önskat mer grävande journalistik, men det har inte funnits resurser för det, säger Anna-Karin Niia.

Läs mer om "Ođđasat tio år" här:

Tre tycker till om Ođđasat

Vad tycker tevetittarna om Ođđasat? Här har tre personer från Sápmi fått ge sin syn på saken. Per Stålka från Stockholm är en av dem.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: