Samebyar får bidrag för att kunna göra markförstärkningsåtgärder och ta fram terrängkörningsplaner. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Medel för att minska markslitaget

Flera samebyar har beviljats pengar för att ta fram terrängkörningsplaner och andra markförstärkningsåtgärder. Syftet är att minska markslitaget vid terrängkörning.

Det är länsstyrelsen i Västerbotten som har beslutat att lämna totalt 150.000 kronor i bidrag till sex samebyar som ska ta fram terrängkörningsplaner.

I planerna ska samebyarna kartlägga och identifiera de viktigaste transportlederna för renskötseln. Planerna är ett stöd vid fortsatta åtgärder.

Länsstyrelsen lämnar också bidrag för markförstärkningsåtgärder till ytterligare sex samebyar. Där rör det sig om totalt 900.000 kronor. Dessa åtgärder görs på platser där skador på våtmarker är som störst.

Målsättningen är att alla 52 samebyar i landet ska ta fram terrängkörningsplaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista