Umeå

Stort intresse för samiska kurser

1:43 min

I höst börjar ca 22 000 studenter på Umeå Universitet. Det är en ökning med 6.3 procent. Umeå universitet erbjuder även samiska kurser, som även ges via Internet och där är den nya Lulesamiska språkkursen populär.

Ingela Valfridsson är biträdande studierektor på institutionen för språkstudier. Hon berättar att det går ungefär 15 elever i varje kura och att de är nätbaserade.

– Vi använder oss av lärarplattformer på nätet ganska mycket men det finns också träffar på de här kurserna och mest sökande har det varit i Lulesamiska. Det är första gången som vi har kursen i Lulesamiska och det kan vara förklaringen till det, säger hon.

På Universitetet i Umeå finns språkkurser i nord- syd- och Lulesamiska, samt kurser i samiska kulturstudier. För att kunna komma in på A nivån av språkkurserna så måste man ha förkunskaper från till exempel Gymnasiet.

– När det gäller samiska språk så är det särskilt roligt att det är så många som fortsätter på en högre nivå. Vi har nio stycken antagna till samiska språk C. 

Om man bortser från den engelska kursen som har allt på distans, så är det mest studenter i samiska språk i c kursen av alla språk på c nivåer som institutionen erbjuder. Även på magister och master nivå är det fler studenter i samiska än i andra ämnen.

Mikael Vinka som är Universitetslektor på den samiska institutionen, tycker att det är spännande med nya elever till terminen.

– Det är alltid spännande när terminen börjar med nya studenter och vi får igång verksamheten det är alltid roligt och stimulerande, säger han.

Är det alltid samer som söker dessa kurser?

– En majoritet av studenterna är samer men det är också icke samer som söker in och det tyder på att det finns ett ökat intresse för samer i majoritetssamhället.

Sanne Ponga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: