En stadig ökning av rovdjursföryngringarna visar ny statistik. Grafik: SVT.

Järv och lo ökar stadigt i Norrbotten

Antalet rovdjur ökar stadigt i Norrbotten. Järvstammen har aldrig varit så stor sedan rovdjursinventeringen startade i mitten på -90 talet. Det visar en ännu inte publicerad inventering av rovdjursläget i länet.

Det här är en långsiktig trend, säger Håkan Tyrén, inventeringssamordnare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

I år har inventerarna kunnat räkna in 66 föryngringar av järv och 43 av lodjur. Motsvarande siffror för förra året är 63 föryngringar för järv och 33 för lo. Eftersom inventeringarna har pågått sedan 1996, då det nya ersättningssystemet för rovdjursrivna renar kom, så är det lätt att jämföra resultaten från ett år till ett annat.

Aldrig varit starkare stam
– Ser vi till järven har vi haft en stigande kurva under lång tid och årets siffra är den högsta som vi kommit fram till. Som jag ser det har vi aldrig haft en starkare stam. För lodjur ser också kurvan stabil ut, berättar Håkan Tyrén som menar att det vi ser är en långsiktig trend.

En bidragande orsak till ökningen är den goda tillgången på föda. Sork och lämmel har funnits i överflöd. Hur det här påverkar rennäringen kan inte Håkan Tyrén säga.

– Får djuren inte tag på ren så äter dom lämmel. Det är ett lättfångat byte och varför ska man gå över ån efter vatten?

Politiken styr
Men det är inte bara tillgången på föda utan också politiska mål som styr hur stor rovdjursstammen tillåts vara.

– Problemet här är att vi har renskötsel där dom flesta av dom här rovdjuren har ren som bytesdjur. Det är ju frågan om hur stora skador som man kan acceptera eller tillåta. Dom blir så stora som vi tillåter dom, säger Tyrén.

– Det beror på vilka avskjutningskvoter som man sätter på lodjur och hur mycket skyddsjakt man tillåter.

Kungsörn
Också kungsörnen visar på en stabil och livskraftig stam enligt rovdjursinventeringen. Preliminära siffror visar runt 65 lyckade häkningar i år jämför med 44 förra året.

– Det ser positivt ut för kungsörnen.

Inventeringen görs i samarbete med Sametinget dit resultatet redovisas. Därefter är det tinget som betalar ut rovdjursersättningen.

Catharina Isberg
SVT Nordnytt

catharina.isberg@svt.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista