ROVDJUR

Anklagar renskötare för tjuvjakt

4:15 min

Tjuvjakten på rovdjur fortsätter och värst är det inom renskötselområdet. Det hävdar Världsnaturfonden i en beställd forskarrapport. Världsnaturfondens rovdjursexpert Tom Arnbom pekar ut renskötare som skyldiga till illegal jakt på rovdjur.

Av de döda lodjuren inom renskötselområdet är det så många som åtta av tio (79%) som dött på grund av tjuvjakt. I det södra området är det enbart ett av tre, eller 29 procent av de döda lodjuren, som fallit offer för tjuvjakt. Det här är siffror direkt från den rapport som WWF har beställt.

Världsnaturfondens rovdjursexpert Tom Arnbom lägger fram en förklaring till skillnaderna mellan norra och södra områdena.

 – Det är självklart en stor förlust för rennäringen när en ren tas, tas ett rådjur eller en älg i mellansverige så för jägaren är det enbart en hobby, så det är inte alls samma ekonomiska förlust som renskötarna får.

Rapporten består av fyra olika delar, ett för vart och ett av rovdjuren. Bakom rapporten står flera framstående forskare från SLU och Grimsö forskningsstation. Fokus ligger alltså på illegal rovdjursjakt och rapporten bygger på studier av rovdjur som varit försedda med sändare men även på resultat från undersökningar som gjorts kring dödsorsaken.

Generellt sett så är tjuvjakten oförändrat hög för tre av de stora rovdjuren, björn, järv och lodjur. Samtidigt konstaterar rapporten att tjuvjakten inte stoppar tillväxten i rovdjursstammarna.

Undantaget vad gäller tjuvjaktstrenden är vargen, där har illegal jakt sjunkit med hela 70 procent. Trendbrottet för tjuvjakten på varg skedde vid 2004-2005, sedan dess har det minskat kraftigt, enligt Tom Arnbom.

Rapporten fastställer alltså att tjuvjakten är värst i renskötselområdet vad gäller järv, lo och björn. Tom Arnbom tvekar inte när han pekar ut renskötare som de stora syndabockarna.

 – Jag tror det har att göra med att det gäller att skydda sina djur, det är inte bara renskötare som skjuter, men där ser jag en anledning till att det skujts djur uppe i renskötselområdet.

Arnbom menar vidare att ett sätt att minska tjuvjakten i renskötselområdet är att öka rovdjursersättningarna till renägarna.

 – Ersättningarna har legat still sedan mitten av 90-talet, jag tror att det är en nyckel till att minska den illegala jakten.

Samernas Riksförbund (SSR) reagerar skarpt på Tom Arnboms uttalande om att renskötare bedriver illegal rovdjursjakt.

SSR:s förbundsdirektör Anders Blom säger i en kommentar till oddasat.se att forskarna gör ett misstag när de utan belägg kopplar ett resultat till en viss yrkesgrupp på det här sättet.

 – Då skulle man lika gärna ha sagt att det är lika stor andel tjuvjakt inom bondebaserade eller jägarbaserade områden, säger Anders Blom.

Tjuvjakten på varg minskar

Tjuvjakten på varg minskar kraftigt. När det gäller den illegala jakten på björn, lo och järv syns dock ingen minskning, hävdar Världsnaturfonden (WWF) i fyra rovdjursrapporter.

Per-Josef Idivuoma

SVT Sápmi

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: