Per Fjellström har avlidit

Samiske journalisten Per Fjellström är död. Per Fjellström hade en lång och framgångsrik karriär, bland annat som chefredaktör på tidningen Råd och Rön. Han avslutade sin journalistiska gärning som medarbetare på tidningen Samefolket. Per Fjellström blev 96 år gammal.

Per Fjellström föddes 1915 i Kiruna. 1932 tog han realexamen i Kiruna och därfter tog han studentexamen vid Högre Allmänna Läroverket i Umeå.

Redan i tidiga år hade Per Fjellström en bestämd vilja att bli journalist och han började på Umebladet som oavlönad volontär. Därefter flyttade han till Stockholm och fick jobb som korrekturläsare på Norstedts Förlag.

Per Fjellström jobbade senare under en lång period som journalist i Göteborg, på Göteborgs-Posten samt Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Ett av hans framgångsrikaste uppdrag var som chefredaktör på tidningen Råd och Rön som under hans tid flerdubblade sin upplaga.

Per Fjellström fick veta sanningen om sitt samiska ursprung först i mitten på 70-talet. I samband med det stora Skattefjällsmålet några år efter, på 80-talet knöt Per Fjellström nya samiska kontakter med personer som Ingwar Åhrén, Lars-Anders Baer och Sigrid Stångberg, samt med Thomas Cramér som företrädde samerna i rättsprocessen.

Lilian Mikaelsson var nära vän med Per Fjellström och hon har sammanstält en minnestext om honom.

"En eld har slocknat, en samisk röst har tystnat, en upptrampad stig har börjat växa igen, vi är många som djupt sörjer hans bortgång", skriver Lilian Mikaelsson.

Texten bygger till stora delar på Per Fjellströms egna ord och hela minnestexten kan du läsa i länken här nedan.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: