Kiruna

Statens fastighetsverk besökte Sametinget

1:26 min

Idag besökte Statens fastighetsverk Sametinget i Kiruna för en fortsatt dialog kring den samiska parlamentsbyggnaden.

-Syftet har varit att följa upp de tidigare möten vi har haft med både fastighetsverket, LKAB, kommunen och trafikverket kring att få igång arbetet med parlamentsbyggnaden för Sametinget, säger Sara Larsson, Sametingets styrelseordförande.

Ni har haft två olika alternativ till tomter, betyder det att platsen ni besökte igår, Luossavaara tomten, är den aktuella just nu?

-Ja, som jag uppfattar det nu så finns det bara en aktuell tomt i nuläget och det är Luossavaara tomten. Det är den tomt som är säker, som LKAB rekommenderar och som kommunen tycker fungerar utifrån stadsflytten och nu är det upp till Sametinget om vi tycker den är bra, säger Sara Larsson.

Vidare berättar Sara Larsson att Sametinget inte har någon anledning att inte godta platsen, då man 2008 beslutat att parlamentet ska finnas i Kiruna.

Men några konkreta beslut har idag inte tagits i ärendet. Planen är att det ska upp i Sametingets styrelse i oktober för en första diskussion om hur Sametinget ska använda de 4,5 miljonerna som är avsatta för detta, berättar Larsson.

-Som jag ser det så måste Sametinget anställa en projektledare för det här arbetet och ge ett uppdrag till fastighetsverket att påbörja arbetet med program, planprogram för byggnaden, säger Sara Larsson.

Representanter för Statens fastighetsverk ville inte kommentera ärendet i det här skedet.

Hanna Nutti & Lisa Utsi

Nyheter Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: