Vilhelmina

Slutforskat i Vilhelmina

1:54 min

Samisk forskning prioriteras inte av kommunerna, det är en av orsakerna till att södra Lapplands forskningsenhet i Vilhelmina läggs ner. Det menar forskningschefen för enheten, Per Sjölander.

Enligt stiftelsens styrelse så saknas det pengar och motivation för att fortsätta. Det säger styrelseledamoten Patrik Persson.

– Det är väl egentligen där det sitter, kommunerna har för lite pengar, och man har inte kunnat förstå nyttan med forskningsenheten, säger styrelseledamoten Patrik Persson (C).  

Delägarna i stiftelsen är kommunerna Storuman, Vilhelmina, Lycksele, Sorsele, Dorotea, Åsele och Malå, samt Västerbottens läns landsting. Tillsammans har de finansierat forskningsenheten med 700 000 kronor per år.

Södra Lapplands forskningsenhet har funnits i 15 år och har bedrivit forskning som till stor del handlar om samernas hälsa och livssituation, till exempel självmord bland renskötande samer.

Peter Sköld är föreståndare för Vaartoe, Centrum för samisk forskning, han tycker att det är beklagligt att forskningsenheten läggs ner.

– Forskningsenheten har bedrivit ett omfattande och framgångsrikt forskningsarbete under många år och är ju dom som till stora delar har burit upp den angelägna hälsoforskningen i det samiska samhället.

Per Sjölander var forskningschef på enheten och han tror att en av orsakerna till att verksamheten läggs ner beror på att stora delar av forskningen riktade in sig på samer.

– Ja, det tror jag att det är faktiskt, det har ju inte varit alldeles okontroversiellt, och en del representanter för kommunerna har ju tyckt att det är ganska ointressant, det finns ingen mening med det har de ungefär sagt.

Men Patrik Persson håller inte med.  

– Inte då som jag har följt diskussionen i Storumans kommun i alla fall, säger han.

Stor besvikelse över nedlagd sameforskning

På Södra Lapplands forskningsenhet i Vilhelmina är man besviken efter beskedet om nedläggning. ”Det är sorgligt och illavarslande för inlandets utveckling att man lägger ner den enda forskningsenheten och utvecklingsenheten som finns”, säger forskningschefen Per Sjölander.

Maria Unga

Maria Unga Foto: Alexander Linder, SVT Sápmi

Reporter, Sameradion
0980-750 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: