Umeå

Ny bok ska förbättra kunskaper om urfolk

5:25 min

I en ny bok lägger forskarna Peter Sköld och Per Axelsson fokus på urfolk och identitet. Boken lyfter fram hur olika länder världen över har behandlat statistik gällande urfolk, exempelvis vad gäller folkräkning.

Peter Sköld som till vardags är chef på Vaartoe, Centrum för samisk forskning i Umeå, hoppas boken ska bidra till att ge staterna en bättre förståelse om urfolksfrågor och få bort den schablonmässiga synen på urfolk.

– Det är ju en av de stora riskerna när staterna ger sig in för och evigt bestämma vilka som tillhör en urfolksgrupp, att man skapar en väldigt stereotyp, förenklad och till och med felaktig bild av den här befolkningen, och det får ju urfolken dras med konsekvenserna av - och många gånger handlar ju det om att de ställs utanför mycket av de rättigheter som de faktiskt enligt lagen har, säger han.

I Sverige till exempel har staten sett till att det finns gott om statistik över antalet renägare och rennäringen i övrigt, medan det saknas statistik om andra samer.

– Så idag kan vi egentligen inte svara på frågan, hur många samer finns det, hur många samer läser på universitet, hur många samer går till doktorn - all den sortens statistik är omöjlig för oss att besvara, säger Peter Sköld.

I boken deltar forskare från nio olika länder med sina publikationer om identitet och urfolk ur olika perspektiv.

Boken ges ut av ett stort internationellt förlag som håller till i Oxford och New York. Det här borgar för en stor spridning och Sköld hoppas att boken ska hjälpa länderna till en bättre urfolkspolitik.

– Då är ju tanken att den här boken ska förbättra möjligheten till en god förståelse av vad det här handlar om - och sedan naturligtvis hoppas vi att det ska utvecklas ännu mer och i förlängningen få politiska implikationer så att de som bestämmer i olika länder tar beslut som är vettiga tack vare att de vet mer, säger Peter Sköld.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: