Förenklar företagande i nationalpark

Det ska bli enklare att bedriva kommersiell verksamhet i nationalparker. Det föreslår regeringen i budgeten som presenteras den här veckan.

– Den svenska naturen är en rik skatt som fler ska kunna njuta av genom utvecklade möjligheter för att bedriva naturturism, säger miljöminister Andreas Carlgren (C) i ett pressmeddelande.

I dag står det skrivet i nationalparkernas föreskrifter att kommersiell verksamhet i nationalparkerna är förbjuden. Därför föreslår regeringen att Naturvårdsverket ser över föreskrifterna.

Tidningen Riksdag och departement har talat med Ronny Edin, naturvårdsdirektör i Norrbottens län, som säger att det redan idag går att bedriva kommersiell verksamhet, som slädhundskörning och skotersafarin, i en nationalpark. Men då krävs det dispens från länsstyrelsen. 

I nationalparkerna som tillhör världsarvet Laponia i Norrbotten har det redan gjorts en översyn av föreskrifterna. Där ska det i framtiden gå att söka tillstånd för olika verksamheter.

– Det är lättare att få ett tillstånd än att få dispens, säger Ronny Edin till tidningen.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: