Genève

I morgon kan FN stärka samiska rättigheter

1:45 min

I dag lägger FN:s specialrapportör för urfolksrätt, James Anaya, fram sin rapport om samernas situation, inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Mötet har avslutats för dagen och återupptas i morgon eftermiddag.

Om FN antar rapporten kan en konsekvens bli att Sverige måste föra en politik som i högre utsträckning rättar sig efter samernas och rennäringens behov. 

Samerådets människorättsexpert Mattias Åhrén är i Genève för att delta i mötet.

– Från Samerådets sida menar vi att det är en otroligt bra rapport han har producerat, den sätter fingret på de viktigaste problemen som samerna har när det gäller brott mot mänskliga rättigheter, och det är samtidigt ett stort dokument, det är den mest detaljerade och djuplodande studie som FN någonsin har gjort om samernas situation, säger han.

Mattias Åhrén förväntar sig att FN:s råd för mänskliga rättigheter ska anta rapporten, beslutet kommer troligen redan i eftermiddag, men senast i morgon. Antas James Anayas rapport om samerna mänskliga rättigheter kan den få stort genomslag, då rådet har ett starkt inflytande över medlemsländerna, menar Mattias Åhrén.

– Man förväntar sig att länderna rättar sig efter vad människorättsrådet säger, och Sverige och andra nordiska länder är ofta väldigt snabba på att uppmana andra länder att implementera den här typen av rapporter när de får sådana riktade mot sig. så nu räknar vi med att Sverige är lika noggrann som man säger till andra vad gäller att ta till sig den här rapporten och rätta sig efter de rekommendationer som man får.

Har ni fått några signaler på att de kommer att göra det?

– Nej, men vi har satt igång en dialog med de nordiska länderna för att se vad de faktiskt tänker göra för att rätta sig efter de rekommendationer som de faktiskt får.

Anna-Maria Ahlén

SVT Sápmi
0980-750 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: