REGERINGENS BUDGETFÖRSLAG

Inga glädjebesked i budgeten

Statsbudgeten som regeringen presenterade på tisdagen innehåller endast små förändringar vad gäller de samiska områdena.

Regeringens budgetförslag är inte mycket att hurra för, sett ur samisk synvinkel.

Den stora potten, rennäringens främjande bibehålls på samma nivå som tidigare, 107 miljoner kronor. Den potten innehåller även rovdjursersättningar.

Det här främjandeanslaget har under de tre senaste åren innehållit tio miljoner extra per år, som en del av regeringens klimat- och energisatsning. Men från 2012 och framåt finns de här tio miljonerna alltså inte med längre.

Sametingets förvaltning, det vill säga myndighetsdelen får en miljon mer till nästa år, totalt 35 miljoner.

Sameskolstyrelsen får några hundra tusen mer i anslag och hamnar på knappt 27 miljoner. Enligt Sameskolstyrelsens prognoser kommer elevantalet att öka på sameskolorna, men regeringen anser att de ökade kostnader som det innebär kan täckas med de nuvarande anslagen.

Från och med den 1 juli 2012 ansvarar dessutom Sameskolstyrelsen för att nyanställda och nyutexaminerade lärare och förskollärare får en introduktionsperiod. För det får Sameskolstyrelsen 25 000 kronor årligen framöver.

I övrigt så ökar regeringen potten till de nationella minoriteterna från 85 till 90 miljoner kronor. Bland annat ökas anslagen till förvaltningskommunerna med två miljoner. Åtta ny kommuner har ansökt om att bli förvaltningskommuner för det finska språket och en kommun, Dorotea i Västerbotten har ansökt om att bli förvaltningskommun för det samiska språket.

Samiska teaterns anslag ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare från regeringen, 5,4 miljoner som fördelas via Sametinget. Sametinget även hand om knappt nio miljoner i kulturpengar som ska fördelas till samiska organisationer.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: