Stockholm

För lite pengar till förvaltningskommunerna

1:21 min

Regeringen ökar anslaget till finska och samiska förvaltningskommuner med två miljoner. Men det hade krävts drygt 10 miljoner kronor för de nio nya kommuner som vill bli förvaltningskommuner. Integrationsminister Erik Ullenhag kan i dagsläget inte svara på hur regeringen ska lösa saken.

- Vi ökar anslaget med ett par miljoner och bakgrunden är att det är ett antal nya kommuner som vill in, åtta finska och en samisk, det visar att minoritetpolitiska reformen har varit succé.  Jag är glad för att vi kan öka budgeten även i en tid när vi lägger fram en väldigt stram budget, säger Erik Ullenhag.

Bidragen till förvaltningskommunerna fördelas efter folkmängd. Det minsta bidraget är på 750 000 kronor och som mest kan en kommun få cirka 3 miljoner.

Totalt nio kommuner har ansökt om att få bli förvaltningskommun, med särskilt ansvar att främja de nationella minoritetsspråken. Åtta av kommunerna är finska och en, Dorotea i Västerbotten vill bli förvaltningskommun för samiskan.

Enligt beräkningar som Sisuradio har gjort så skulle bidragen till nio nya förvaltningskommunerna hamna på drygt tio miljoner - men regeringen anslår alltså bara två miljoner.

Erik Ullenhag kan alltså inte säga definitivt hur regeringen kommer att göra, men han öppnar ändå för möjligheten att flytta pengar från andra, nuvarande förvaltningskommuner inte har använt hittills.

- I och med att det finns endel pengar som underhand i minoritetspolitiken inte använts så ligger de kvar i anslaget. Det kan vara en lösning, men detaljerna i det får vi återkomma till, säger Erik Ullenhag.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: